Mocht je nog over een verkeerde inlaatcombinatie beschikken dan hierbij het dringende verzoek contact op te nemen met Eneco om de inlaatcombinatie te laten vervangen.
Bel direct 0800 - 0072!
Trek de dop (de dop is dat ding waar de merknaam Duco op staat) van de inlaatcombinatie. Niet draaien maar trekken. Als je draait komt er water uit! Als het binnenwerk onder de dop van messing is, dan is het goed en hoeft er niks te worden vervangen. Als het binnenwerk van kunststof is, beschik je over een verkeerde inlaatcombinatie.
Het springen van de inlaatcombinatie is voor verantwoording en risico van eigenaren zelf. Schade bij buren veroorzaakt via jouw appartement kun je waarschijnlijk verhalen op je aansprakelijkheidsverzekering. Schade bij jezelf kun je verhalen op je inboedelverzekering. Schade aan kozijnen, bijvoorbeeld als je voordeur moet worden opengebroken, kun je verhalen op de opstalverzekering van de VvE.
Eigenaren zijn in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor het laten vervangen van verkeerde onderdelen. Eneco heeft in februari 2015 alle bewoners een brief gestuurd voor het laten vervangen van de inlaatcombinatie. Verder is dit onderwerp verschillende keren op Facebook besproken. Ook is dit punt meegenomen in nieuwsbrieven. In 2016 is er vanuit het bestuur een grootschalige actie in samenwerking met Eneco georganiseerd. Informatie is fysiek bij iedereen door de bus gegooid. Dit onderwerp is ook aan bod gekomen tijdens de 1e ALV van 2016.
Tip!
Loop of lift één verdieping omhoog naar de bovenburen die precies boven je wonen. Vraag of de inlaatcombinatie is vervangen. Als dat het geval is, zal jij waarschijnlijk minder overlast ervaren als er toch nog ergens eentje springt.
Legionellabeheersing
Het bestuur adviseert eigenaren om op basis van ondergenoemd Waterwerkblad 3.1 T en het rapport inspectie drinkwater NEN1006 een controleerbare keerklep (EA) te laten plaatsen.
In de ALV van 2018 is op advies van VB&T Groep opdracht gegeven voor het uitvoeren van een legionella onderzoek. Dit naar aanleiding van het aangepaste Waterwerkblad 'Toelichting op artikel 3.4 van Waterwerkblad WB 3.1: DEC 2015', de toelichting dateert van maart 2018.
Toelichting op artikel 3.4 van Waterwerkblad WB 3.1: DEC 2015
https://www.infodwi.nl/IDWI/media/infodwi/WB-3-1-Toelichting-op-versie-december-2015-MRT-2018_1.pdf
Oorspronkelijk advies van VB&T Groep: Plaats de EA's vóór de watermeter zodat deze in het gezamenlijk eigendom van de VvE komen en zo beter controleerbaar zijn. Vitens geeft op dit moment geen toestemming om de EA's vóór de watermeters te plaatsen.
Volgens het meest recente Waterwerkblad 3.1 dient een scheiding te worden geplaatst tussen twee installaties die niet van een drinkwaterbedrijf zijn. Hierdoor kan, vervuild/besmet, water niet terugstromen in het waterleidingnet.
Voor nieuw aan te leggen leidingwaterinstallaties zal altijd de laatste versie van een Waterwerkblad gehanteerd worden. Voor bestaande situaties zal als regel gelden dat bij groot onderhoud voldaan moet gaan worden aan de laatste versie van een Waterwerkblad.
Conform de Drinkwaterwet moet de eigenaar van een leidingnet ervoor zorgdragen dat zijn leidingnet geen gevaar oplevert voor het leidingnet waarop zijn leidingnet is aangesloten. Dit is beschreven in artikel 30 van de Drinkwaterwet.
De ventilatiemotor heeft onderhoud nodig en gaat vaak vol met stof zitten na gemiddeld 2 a 3 jaar. Daarom is het verstandig om deze elke 2 jaar te onderhouden.
Kanalen horen hier ook bij. Dit moet gemiddeld om het goed bij te houden elke 5 a 6 jaar.
http://www.hoogendoornventilatie.nl/
Voegsel in doucheruimte is na enkele jaren aan vervanging toe. Daarnaast is de rand om de putdeksel van pvc en dit kan uitdrogen en wat gaan krimpen na verloop van tijd (zie foto’s hieronder). In het algemeen dient voegsel en kit in doucheruimte om de 5 jaar vervangen/vernieuwd te worden.
De reparatie valt niet onder de opstalverzekering en is voor rekening van ‘de veroorzaker’ (ca. €280,-). Gezien de gelijke bouwmethode van veel van onze douches valt het te verwachten dat deze schade ook bij jouw appartement kan optreden.
Bewoners die nog de originele tegelvloer vanaf de bouw hebben liggen in de badkamer moeten rekening houden met toekomstige lekkages. Houd dit dus in de gaten en neem tijdig maatregelen!
Het advies is om zo nu en dan even je koppelingen van je verwarmingen te checken. Zowel bij de vloer als het ontluchtingsventiel. Draai alles even goed vast. Dit komt waarschijnlijk door de trillingen van de schepen die langsvaren.
Let op: Wanneer de hoorn niet goed op de haak ligt/hangt, gaat de deurbel zowel binnen als buiten niet af. Als de bel het niet doet, check dan eerst of de hoorn goed op de haak ligt. Als de bel het dan nog steeds niet doet, dien dan een reparatieverzoek in via Twinq.